Naar inhoud springen

Schaap: verschil tussen versies

8 bytes verwijderd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'Het '''schaap''' is een evenhoevig herkauwend zoogdier dat door de mens gefokt en gehouden wordt voor de wol, het vlees of voor een godsdienstig slachtoffer. Een sc...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 5:
In het Hebreeuws van het Oude Testament worden verschillende woorden gebruikt. Bijvoorbeeld 'ayil' voor een ram, 'kebes' voor een jonge ram ofwel ramlam en 'kibsah' (of 'kabsah') voor een ooilam. 'Kebes' is het meest gebruikte woord voor een lam. Het is afgeleid van een woord dat 'heersen' betekent. Enkele versen ter illustratie:<blockquote>''Le 14:10 En op de achtste dag moet hij twee lammeren'' (Hebr.: meervoud van Kebes, dus ramlammeren) ''zonder enig gebrek nemen en een ooilam'' (Hebr.: Kibsah)''zonder enig gebrek van een jaar oud, en ook drie tiende [efa] bloem als graanoffer, met olie gemengd, en een log olie.'' (HSV)</blockquote><blockquote>''Eze 46:4 Het brandoffer nu, dat de vorst den HEERE zal offeren, zal op den sabbatdag zijn, zes volkomen lammeren (''Hebr.: meervoud van Kebes, dus ramlammeren)'', en een volkomen ram'' (Hebr.: Ayil)''. (SV)''</blockquote>Schapen hebben leiding nodig. Ze horen naar de stem van de herder. Voor vreemden kunnen ze op de vlucht slaan. Wanneer ze in paniek raken, stuiven ze alle kanten op. Wanneer een schaap op zijn rug komt te liggen, heeft hij soms hulp nodig om overeind te komen. In een schaapskooi worden soms meerdere kudden bijeen gebracht. Ze herkennen hun eigen herder.
 
<Youtubeyoutube width="800" height="500">tc-dFFCa3-Y</youtube><BR>Video: Herder Bouke met zijn 350 schapen, die bermen van de stad Groningen begrazen, Nederland. Duur: 3 min. 19 sec. Bron: Youtube.com, upload door RTVOOG, 17 juni 2010.
 
Jacob wilde zijn broer Ezau gunstig stemmen met een geschenk bestaande uit onder andere:
Regel 21:
<blockquote>''Ps 23:1 Een psalm van David. De HEERE is mijn Herder, mij ontbreekt niets. Ps 23:2 Hij doet mij neerliggen in grazige weiden, Hij leidt mij zachtjes naar stille wateren. Ps 23:3 Hij verkwikt mijn ziel, Hij leidt mij in het spoor van de gerechtigheid, omwille van Zijn Naam. Ps 23:4 Al ging ik ook door een dal vol schaduw van de dood, ik zou geen kwaad vrezen, want U bent met mij; Uw stok en Uw staf, die vertroosten mij. Ps 23:5 U maakt voor mij de tafel gereed voor \@de ogen van\@ mijn tegenstanders; U zalft mijn hoofd met olie, mijn beker vloeit over. Ps 23:6 Ja, goedheid en goedertierenheid zullen mij volgen al de dagen van mijn leven. Ik zal in het huis van de HEERE blijven tot in lengte van dagen.'' (HSV)</blockquote>
 
{{#widget:Vimeo|In id=14420252|width=800|height=600}}<BR>Video:de Psalmvolgende video wordt psalm 23, gezongen door Margreet Zandbergen en gefilmd in Zevenhoven: [https://vimeo.com/14420252 video]. (Duur: 2 minuten. Op Vimeo.com geplaatst in 2010.)
 
'''Mensen''', niet alleen gelovigen, worden in de Bijbel vergeleken met schapen:<blockquote>''Jes 53:6 Wij allen dwaalden als schapen, wij wendden ons ieder naar zijn eigen weg, maar de HERE heeft ons aller ongerechtigheid op hem doen neerkomen. (SV)''</blockquote>In het bekende muziekstuk ''The Messiah'' van de componist G.F. Händel, scéne 23, wordt deze passage gezongen: [http://www.youtube.com/v/Y9HhfvGaFH0 video] 'All we like sheep' (4 minuten, Youtube).
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.