Naar inhoud springen

Ezel: verschil tussen versies

84 bytes toegevoegd ,  4 jaar geleden
k
geen bewerkingssamenvatting
(Nieuwe pagina aangemaakt met 'De '''ezel''' (Du. ''Esel'', Eng. ''ass'') is een onevenhoevig zoogdier dat in de taxonomie wordt ingedeeld bij de familie van de paardachtigen. '''Woorden. '...')
 
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
'''Woorden. '''Er worden in het Oude Testament vijf Hebreeuwse woorden gebruikt voor de binnenlandse en de wilde ezel, verwijzend naar de sterkte of de kleur.
 
In het Oosten nam de ezel vroeger de plaats die het paard had onder de Europese naties. Het is in het Oosten een veel edeler dier en wordt er voor intelligent gehouden, vgl.<blockquote>''Jes 1:3 Een rund kent zijn bezitter en een ezel de kribbe van zijn eigenaar, [maar] Israël heeft geen kennis, Mijn volk heeft geen inzicht.''</blockquote>'''Een goed.''' Het dier wordt in het Oosten zeer gewaardeerd en goed behandeld. Het werd gebruikt voor het rijden door zowel mannen als vrouwen, en voor het vervoeren van lasten. Onder de bezittingen van een man worden zijn ezels vaak opgesomd (Gen. 12:16; Job 1: 3; 42:12; Ezra 2:67; Neh. 7:69). Bijvoorbeeld bij de opsomming van de rij- en lastdieren die de teruggekeerde Joodse ballingen meebrachten, worden ook de ezels genoemd. Hun getal was het grootst:<blockquote>''Ezr 2:66 Hun paarden: zevenhonderdzesendertig; hun muildieren: tweehonderdvijfenveertig. Ezr 2:67 Hun kamelen: vierhonderdvijfendertig; [hun] ezels: zesduizend zevenhonderdtwintig. (HSV)''</blockquote>'''Onrein[[Job dier. '''Het(persoon)|Job]] vleeswas vaneen derijke ezel aten de Joden nietOosterling, wantdie het500 was als zijnde onrein verboden. Het werd echter gegeten in de ontzettende hongersnood bij de belegering van Samaria,ezelinnen 2bezat Koningen(Job 61:253).
 
'''Onrein dier. '''Het vlees van de ezel aten de Joden niet, want het was als zijnde onrein verboden. Het werd echter gegeten in de ontzettende hongersnood bij de belegering van Samaria, 2 Koningen 6:25.
 
'''Witte ezel. '''De 'witte ezels' in Richt. 5:10 genoemd worden nog steeds zeer geprezen in het Oosten. 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.