Naar inhoud springen

Israël (staat): verschil tussen versies

Geen verandering in de grootte ,  4 jaar geleden
k
Regel 209:
Op de 4e dag van de Joodse maand ijar, een dag vóór Onafhankelijkheidsdag, is de jaarlijkse '''dodenherdenking''' (Hebr. ''Jom Hazikaron'') van de gevallen soldaten en slachtoffers van terreuraanslagen gedood sinds 1860. Op de dag van de herdenking in 2018 werden de 23.646 gesneuvelde militairen en 3.134 terreur slachtoffers herdacht. Het herdenken begint 's avonds (het begin van de dag) bij de eerste ster aan de hemel. Om acht uur loeit de sirene in heel Israël, één minuut lang. Om elf uur in de ochtend gaat de sirene in heel Israël twee minuten lang. Israël staat opgeteld 3 drie minuten stil en gedenkt al diegenen die zijn gevallen voor het ontstaan en voortbestaan van de staat. Ook Israëlische burgers die in de jaren van Israëls bestaan door terreur zijn omgekomen, in en buiten Israël, worden herdacht. In 2010 vonden staatsceremonies plaats op 43 militaire begraafplaatsen<ref>Nieuwsartikel [http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3878033,00.html Israel remembers it fallen] op YnetNews.com dd. 19 april 2010.</ref>.
 
Op de 5e dag van de Joodse maand ijar (mei/juni) wordt de oprichting van de staat Israel op 14 mei 1948 gevierd. Deze nationale feestdag heet '''Onafhankelijkheidsdag''' (Hebr. ''Jom Ha'Atsmaoet''). Zij volgt onmiddelingonmiddelijk op de dag dat de gevallenen in oorlogen en door terreur zijn herdacht. De viering vangt aan met een ceremonie op de Herzlberg. 
 
Op de 18e dag van de Joodse mand ijar (mei/juni) is '''Lag Ba'Omer''' is een halve feestdag, waarvan de oorsprong ligt in de Bar Kochba-opstand tegen de Romeinen, doch het herinnert ook rabbi Bar Jochai, die op deze dag is gestorven. 
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.