Naar inhoud springen

Israël (staat): verschil tussen versies

86 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
Regel 206:
Op de 18e dag van de Joodse mand ijar (mei/juni) is '''Lag Ba'Omer''' is een halve feestdag, waarvan de oorsprong ligt in de Bar Kochba-opstand tegen de Romeinen, doch het herinnert ook rabbi Bar Jochai, die op deze dag is gestorven. 
 
'''Jeruzalemdag'''. Op de 28e van de Joodse maand ijar (mei/juni) wordt de bevrijding en hereniging van Jeruzalem gevierd. Deze feestdag heet ''Jeruzalemdag'' (Hebr. ''Jom Jeroesjalajiem''). In 1967 werd tijdens de Zesdaagse Oorlog het oostelijke deel van de stad bevrijd van de Arabische bezetting en met het andere stadsdeel herenigd onder Joods bestuur.<blockquote>Zie [[Jeruzalemdag (Isr.)|Jeruzalemdag]] voor het hoofdartikel.</blockquote>Sinds 2014 is op 30 november (onze kalender) de '''Dag van de Joodse vluchteling, '''de jaarlijkse gedenkdag voor de Joodse vluchtelingen uit de Arabische wereld en Iran<ref>[http://likud.nl/2014/12/eerste-herdenkingsdag-voor-joden-die-verdreven-werden-uit-arabische-landen/ Eerste herdenkingsdage voor Joden die verdreven werden uit de Arabische landen], nieuwsartikel op Likud.nl, 1 dec. 2014.</ref>. De herdenkingsdag herinnert aan hun leed, vervolging en de verdrijving. Op 29 november 1947 keurden de Verenigde Naties het verdelingsplan voor Palestina goed, dat een Joodse Staat mogelijk maakte. Een dag later begonnen de Arabische landen met hun onderdrukkingscampagne tegen hun eigen Joodse burgers. In de eerste twee decennia na de oprichting van de staat Israël in 1948 verdwenen bijvoorbeeld in Marokko en Irak bijna alle joodse gemeenschappen. Leefden er in alle Arabische landen vóór 1948 meer dan 850.000 Joden, in het jaar 2001 waren er maar nauwelijks 7.800 waren overgebleven. De Joden uit Azië en het Nabije Oosten worden ''Mizrachim ''genoemd. De Joden die oorspronkelijk uit Noord-Afrika en het Nabije Oosten afkomstig zijn maken (anno 2014) ongeveer de helft van de huidige bevolking van Israël uit. Enkele van deze Joodse gemeenschappen buiten Israël keken terug op een meer dan 2.600 jaar durende geschiedenis.
 
Sinds 2014 is op 30 november (onze kalender) de '''Dag van de Joodse vluchteling, '''de jaarlijkse gedenkdag voor de Joodse vluchtelingen uit de Arabische wereld en Iran<ref>[http://likud.nl/2014/12/eerste-herdenkingsdag-voor-joden-die-verdreven-werden-uit-arabische-landen/ Eerste herdenkingsdage voor Joden die verdreven werden uit de Arabische landen], nieuwsartikel op Likud.nl, 1 dec. 2014.</ref>. De herdenkingsdag herinnert aan hun leed, vervolging en de verdrijving. Op 29 november 1947 keurden de Verenigde Naties het verdelingsplan voor Palestina goed, dat een Joodse Staat mogelijk maakte. Een dag later begonnen de Arabische landen met hun onderdrukkingscampagne tegen hun eigen Joodse burgers. In de eerste twee decennia na de oprichting van de staat Israël in 1948 verdwenen bijvoorbeeld in Marokko en Irak bijna alle joodse gemeenschappen. Leefden er in alle Arabische landen vóór 1948 meer dan 850.000 Joden, in het jaar 2001 waren er maar nauwelijks 7.800 waren overgebleven. De Joden uit Azië en het Nabije Oosten worden ''Mizrachim ''genoemd. De Joden die oorspronkelijk uit Noord-Afrika en het Nabije Oosten afkomstig zijn maken (anno 2014) ongeveer de helft van de huidige bevolking van Israël uit. Enkele van deze Joodse gemeenschappen buiten Israël keken terug op een meer dan 2.600 jaar durende geschiedenis.
 
== Abortus ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.