Naar inhoud springen

Israël (staat): verschil tussen versies

15 bytes toegevoegd ,  5 jaar geleden
k
Regel 202:
Op de 4e dag van de Joodse maand ijar, een dag vóór Onafhankelijkheidsdag, is de jaarlijkse '''dodenherdenking''' (Hebr. ''Jom Hazikaron'') van de gevallen soldaten en slachtoffers van terreuraanslagen gedood sinds 1860. Op de dag van de herdenking in 2018 werden de 23.646 gesneuvelde militairen en 3.134 terreur slachtoffers herdacht. Het herdenken begint 's avonds (het begin van de dag) bij de eerste ster aan de hemel. Om acht uur loeit de sirene in heel Israël, één minuut lang. Om elf uur in de ochtend gaat de sirene in heel Israël twee minuten lang. Israël staat opgeteld 3 drie minuten stil en gedenkt al diegenen die zijn gevallen voor het ontstaan en voortbestaan van de staat. Ook Israëlische burgers die in de jaren van Israëls bestaan door terreur zijn omgekomen, in en buiten Israël, worden herdacht. In 2010 vonden staatsceremonies plaats op 43 militaire begraafplaatsen<ref>Nieuwsartikel [http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3878033,00.html Israel remembers it fallen] op YnetNews.com dd. 19 april 2010.</ref>.
 
Op de 5e dag van de Joodse maand ijar (april/mei/juni) wordt de oprichting van de staat Israel op 14 mei 1948 gevierd. Deze nationale feestdag heet '''Onafhankelijkheidsdag''' (Hebr. ''Jom Ha'Atsmaoet''). Zij volgt onmiddeling op de dag dat de gevallenen in oorlogen en door terreur zijn herdacht. De viering vangt aan met een ceremonie op de Herzlberg. 
 
Op de 18e dag van de Joodse mand ijar (april/mei/juni) is '''Lag Ba'Omer''' is een halve feestdag, waarvan de oorsprong ligt in de Bar Kochba-opstand tegen de Romeinen, doch het herinnert ook rabbi Bar Jochai, die op deze dag is gestorven. 
 
'''Jeruzalemdag'''. Op de 28e van de Joodse maand ijar (april/mei/juni) wordt de bevrijding en hereniging van Jeruzalem gevierd. Deze feestdag heet '''Jeruzalemdag''' (Hebr. ''Jom Jeroesjalajiem''). In 1967 werd tijdens de Zesdaagse Oorlog het oostelijke deel van de stad bevrijd van de Arabische bezetting en met het andere stadsdeel herenigd onder Joods bestuur.
 
Sinds 2014 is op 30 november (onze kalender) de '''Dag van de Joodse vluchteling, '''de jaarlijkse gedenkdag voor de Joodse vluchtelingen uit de Arabische wereld en Iran<ref>[http://likud.nl/2014/12/eerste-herdenkingsdag-voor-joden-die-verdreven-werden-uit-arabische-landen/ Eerste herdenkingsdage voor Joden die verdreven werden uit de Arabische landen], nieuwsartikel op Likud.nl, 1 dec. 2014.</ref>. De herdenkingsdag herinnert aan hun leed, vervolging en de verdrijving. Op 29 november 1947 keurden de Verenigde Naties het verdelingsplan voor Palestina goed, dat een Joodse Staat mogelijk maakte. Een dag later begonnen de Arabische landen met hun onderdrukkingscampagne tegen hun eigen Joodse burgers. In de eerste twee decennia na de oprichting van de staat Israël in 1948 verdwenen bijvoorbeeld in Marokko en Irak bijna alle joodse gemeenschappen. Leefden er in alle Arabische landen vóór 1948 meer dan 850.000 Joden, in het jaar 2001 waren er maar nauwelijks 7.800 waren overgebleven. De Joden uit Azië en het Nabije Oosten worden ''Mizrachim ''genoemd. De Joden die oorspronkelijk uit Noord-Afrika en het Nabije Oosten afkomstig zijn maken (anno 2014) ongeveer de helft van de huidige bevolking van Israël uit. Enkele van deze Joodse gemeenschappen buiten Israël keken terug op een meer dan 2.600 jaar durende geschiedenis.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.