Naar inhoud springen

Israël (staat): verschil tussen versies

432 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
Regel 186:
Na Yom Kippoer bereidt men zich voor op het '''Loofhuttenfeest '''(Hebr. ''sukkot''). Veel godsdienstige joden beginnen meteen na Yom Kippoer met het bouwen van de loofhutten (Hebr. sukkah)<ref name=":1" />.
 
Jaarlijks herdenkt Israël op '''Holocaustdag '''(Hebr. ''Yom Hashoah'', ook gespeld ''Jom Hasjoa'') de zes miljoen slachtoffers van de genocide in de Tweede Wereldoorlog én het Joodse verzet tegen de nazi's. De herdenkingsdag valt op de 27ste [[Abib (Hebr.)|Nisan]] en begint met een ceremonie bij het nationale holocaustmonument in Jeruzalem. Om 10.00 uur loeit gedurende 2 minuten het luchtalarm, komt het dagelijks leven en houdtverkeer tot stilstand en neemt men stilte in acht; dat het wegverkeer komt tot stilstand, zoalskomt, blijkt uit de volgende video van een snelweg nabij Tel Aviv: [http://www.youtube.com/v/ausdb6xAuxM video] (2 minuten, Youtube).
 
Om 10 uur plaatselijke tijd klonken de sirenes twee minuten lang in het hele land ter nagedachtenis aan de 6 miljoen Joden die door de nazi's waren vermoord. De video is genomen vanaf het balkon van ons redactiegebouw. Het dagelijks leven kwam twee minuten tot stilstand. Twee minuten ter nagedachtenis van de slachtoffers. Daarna begonnen in het hele land herdenkingsbijeenkomsten.
 
Op de 4e dag van de Joodse maand ijar is de jaarlijkse '''dodenherdenking''' (Hebr. ''Jom Hazikaron'') van de gevallen soldaten en slachtoffers van terreuraanslagen gedood sinds 1860. Op de dag van de herdenking in 2016 bedroeg hun getal 23.447 doden, in 2010 was dit aantal 22.684. Het herdenken begint 's avonds (het begin van de dag) bij de eerste ster aan de hemel. Om acht uur loeit de sirene in heel Israël, één minuut lang. Om elf uur in de ochtend gaat de sirene in heel Israël twee minuten lang. Israël staat opgeteld 3 drie minuten stil en gedenkt al diegenen die zijn gevallen voor het ontstaan en voortbestaan van de staat. Ook Israëlische burgers die in de jaren van Israëls bestaan door terreur zijn omgekomen, in en buiten Israël, worden herdacht. In 2010 vonden staatsceremonies plaats op 43 militaire begraafplaatsen<ref>Nieuwsartikel [http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3878033,00.html Israel remembers it fallen] op YnetNews.com dd. 19 april 2010.</ref>.
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.