Naar inhoud springen

Israël (staat): verschil tussen versies

1.106 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
Regel 202:
 
== Krijgsmacht ==
'''Mogendheid.''' Israël is in de regio een sterke militaire '''mogendheid'''. Israel heeft het vierde leger ter wereld en beschikt over kernwapens, hoewel men dit niet toegeeft. Israëlische onbemande vliegtuigen behoren (anno 2011) tot de beste ter wereld. 
 
'''Voorloper Haganah.''' De voorloper van het staatsleger was de '''Haganah''', het Joodse zelfverdegingsleger van 1920-1948. Aanleiding tot de oprichting waren aanvallen door arabieren en de gebrekkige bescherming door het Brits bestuur. Op 26 mei besloot de nieuwe staat Haganah om te vormen tot "Zeva Haganah Le-Yisrael” dat is "Israël Verdedigingskrachten", in het Engels "Israel Defense Forces" (IDF).
 
'''Waarde van een militair'''. Een gevangen genomen of gesneuvelde Israëlische militair is voor Israël veel '''waard'''. In 2009 liet Israël bijvoorbeeld negentien gedetineerde Palestijnse vrouwen vrij in ruil voor een video met daarop beelden van een in 2006 gevangen genomen Israëlische militair over wiens lot veel onzekerheid bestond.
 
'''Wijze van oorlogvoering.''' De Israëlische krijgsmacht gaat verder, misschien verder dan enig land in de geschiedenis, in het beschermen van de burgers van een vijandig gebied tijdens de oorlog (stand 2017)<ref>Aldus Calev Myers, een internationaal strafjurist verbonden aan het Jerusalem Institute for Justice, in een vraaggesprek, zie  [https://www.youtube.com/watch?v=4oVf5wLMvmc Israël in focus, aflevering 5]. Uitgezonden in dec. 2017 op Family7. Youtube, 20 dec. 2017.</ref>. Tijdens de laatste Gaza-oorlog heeft de IDF meer dan 150 duizend keer gebeld naar Palestijnen om hen te waarschuwen hun gebied, waar Hamas actief was, te verlaten, omdat ze er gingen bombarderen. De IDF heeft miljoenen flyers uit het vliegtuig laten vallen om mensen daar te waarschuwen. Daarentegen dwong Hamas de burgers in hun huizen en zo in de vuurlinie te blijven, opdat, als er door de bombardementen slachtoffers zouden vallen, ze foto's de wereld in konden sturen en Israël als de grote boeman aan de kaak konden stellen.
Jaarlijks verlenen in verband van het programma Sar-El (''Dienst aan Israël'') rond 3000 vrienden van Israël uit de hele wereld een onbewapende en onbetaalde dienst aan het Israëlische leger. Ongeveer een kwart van de '''vrijwilligers '''zijn christenen. De vrijwilligers voeren reparaties uit, werken in de keuken, onderhouden sanitaire voorzieningen of beheren materialen. De reistkosten van en naar Israel betalen de vrijwilligers zelf. In Israël genieten ze gratis kost en onderdak. Evangelisatie is niet toegestaan, maar er vinden wel gesprekken over het christelijk geloof plaats<ref>Artikel [http://www.idea.de/nc/nachrichten/detailartikel/artikel/freiwillige-aus-aller-welt-helfen-israelischer-armee.html Freiwilliger aus aller Welt helfen israelischer Armee], op Idea.de 22 nov. 2009. Over het vrijwilligersprogramma Sar-El, zie [http://www.sar-el.org/ www.Sar-El.org] (Engels).</ref>.
 
'''Vrijwilligers.''' Jaarlijks verlenen in verband van het programma Sar-El (''Dienst aan Israël'') rond 3000 vrienden van Israël uit de hele wereld een onbewapende en onbetaalde dienst aan het Israëlische leger. Ongeveer een kwart van de '''vrijwilligers '''zijn christenen. De vrijwilligers voeren reparaties uit, werken in de keuken, onderhouden sanitaire voorzieningen of beheren materialen. De reistkosten van en naar Israel betalen de vrijwilligers zelf. In Israël genieten ze gratis kost en onderdak. Evangelisatie is niet toegestaan, maar er vinden wel gesprekken over het christelijk geloof plaats<ref>Artikel [http://www.idea.de/nc/nachrichten/detailartikel/artikel/freiwillige-aus-aller-welt-helfen-israelischer-armee.html Freiwilliger aus aller Welt helfen israelischer Armee], op Idea.de 22 nov. 2009. Over het vrijwilligersprogramma Sar-El, zie [http://www.sar-el.org/ www.Sar-El.org] (Engels).</ref>.
 
== Israël en de volken ==
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.