Naar inhoud springen

Israël (staat): verschil tussen versies

569 bytes toegevoegd ,  6 jaar geleden
k
kGeen bewerkingssamenvatting
Regel 3:
Dit artikel handelt over de ''staat ''Israel en de inwoners van het staatsgebied. Over het ''land ''Israël, zie artikel [[Israël (land)|Israel (land)]].
[[Bestand:Israël na 1967.jpg|miniatuur|1024x1024px|Betwiste grenzen en verdeling.]]
 
== Land ==
Er is geen land ter wereld met zoveel geschiedenis op zo weinig vierkante kilometers<ref>Piet van Midden, ''Israël en de Palestijnse gebieden. ''Zoetermeer: Meinema, 2007.</ref>. Israël ligt op het kruispunt van drie continenten: Europa, Azië en Afrika.
 
Zestig procent van het land is woestijn.
 
Zie ook [[Israël (land)]].
 
== Bevolking ==
Regel 40 ⟶ 46:
 
== Varia ==
'''Bedreiging'''. - Israëls nationale bestaan wordt sinds de stichting van de staat in 1948 '''bedreigd'''. Het land is, aldus de Israelische minister-president Netanyahu in 2009, "het meest bedreigde land ter wereld"<ref>Nieuwsartikel [http://www.thejerusalemgiftshop.com/israelnews/israel-news/83-israeli-news/2112-netanyahu-israel-is-worlds-most-threatened-country.html Netanyahu: Israel is world's 'most threatened country'], op TheJerusalemGiftShop.com dd. 18 nov 2009.</ref>. De dreiging komt van Islamitische bewegingen en naties (zie verderop bij § ''Israel en de volken''). Sommige vijanden, zoals Iran en Hamas, verbergen hun bedoelingen niet.
 
'''Water'''. - Water is schaars in het Nabije Oosten. 60% van het land in Israël is woestijn (2017). Het meer van Galilea voorziet in 30% van 's lands watervoorziening. Als het waterpeil van het meer daalt tot 213 meters beneden zeeniveau, is het pompen van water uit het meer niet langer toegestaan (2017). Het laagste niveau (tot het jaar 2017) was 214,87 meter onder de zeespiegel in 2001.
 
Read more at <nowiki>https://www.breakingisraelnews.com/99617/5-year-drought-creative-solution-refill-sea-galilee/#UyASix039zXw2MCh.99</nowiki>
 
'''Water'''. - Water is schaars in het Nabije Oosten. In de beginjaren kenden de pioniers zelfs het begrip 'zionistische douche': eerst inzepen en wassen en daarna pas de waterkraan open zetten, zodat je met heel weinig water toch schoon werd. Israël is deskundig op het gebied van zuivering, druppelbevloeiing en het ontzilten van zeewater. Israël is wereldleider in het zuiveren en hergebruiken van afvalwater. Hiervan wordt (anno 2016) 85 procent gezuiverd en hergebruikt in de landbouw. Dit maakt landbouw mogelijk in voorheen te droge woestijngebieden. Ook is er water dat wordt gezuiverd tot drinkwater. Spanje, tweede op de wereldranglijst achter Israël komt, hergebruikt slechts 19 procent van het afvalwater.<ref>[http://www.israeltoday.nl/NewsItem/tabid/381/nid/28694/language/nl-NL/Default.aspx Video van de dag: Van watertekort tot water genoeg], nieuwsbericht op IsraelToday.nl, 6 april 2016.</ref>
 
'''Academici'''. - Het academisch personeel in Israël telt (anno 2009) 4000 senior stafleden en wetenschappers. In het buitenland zijn 1000 '''academici''' werkzaam. Hiermee is de Israël 's werelds grootste exporteur van 'knappe koppen'<ref>Nieuwsartikel [http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3795562,00.html Higher Education Council; Israel world's top 'minds exporter'], op Ynetnews.com dd. 26 okt 2009</ref>. De natie speelt een leidende rol in watertechnologie<ref>Artikel [http://www.thejerusalemgiftshop.com/israelnews/technology/42-technology-science/1698-dipping-into-israels-water-technologies.html Dipping into Israel's water technologies], op TheJerusalemGiftShop.com, 22 aug. 2009</ref>.
Regel 235 ⟶ 245:
De volgende video laat uit Gods Woord zien dat Gods hand een klein strookje land als Israel bewaart: [http://www.youtube.com/v/6Iu9u486-v0 video] (3 minuten, Engels, Youtube).
 
'''Gods waarschuwing''' van de vijandige buurnaties ten tijde van de profeet Jeremia is waard om ter harte genomen te worden: <blockquote>''Jer 12:14 Alzo zegt de HEERE: Aangaande al Mijn boze naburen, die Mijn erfenis aanroeren, dewelke Ik Mijn volke Israël erfelijk gegeven heb; ziet, Ik zal hen uit hun land uitrukken, maar het huis van Juda zal Ik uit hunlieder midden uitrukken. Jer 12:15 En het zal geschieden, nadat Ik hen zal uitgerukt hebben, zo zal Ik wederkeren, en Mij hunner ontfermen; en Ik zal hen wederbrengen, een iegelijk tot zijn erfenis, en een iegelijk tot zijn land. Jer 12:16 En het zal geschieden, indien zij de wegen Mijns volks vlijtiglijk zullen leren, zwerende bij Mijn Naam: [Zo] [waarachtig] [als] de HEERE leeft! gelijk als zij Mijn volk geleerd hebben te zweren bij Baäl, zo zullen zij in het midden Mijns volks gebouwd worden. Jer 12:17 Maar indien zij niet zullen horen, zo zal Ik diezelve natie ten enenmale uitrukken en verdoen, spreekt de HEERE.'' (SV)</blockquote>'''''Sinds zijn oprichting in 1948 helpt Israël regelmatig en met veel kosten mensen in het buitenland in nood. Israël biedt soms '''hulp''' aan mensen van vijandig gezinde volkeren, bijv. aan Palestijnen of Syriërs. Naar aanleiding van zijn bezoek aan Syrische gewonden in een Israëlisch ziekenhuis merkte de beoogde EU-ambassadeur in Israël Lars Faaborg-Andersen op (in november 2013): '<nowiki/>''Dat de Israëlische artsen zich verplicht voelen om Syrische gewonden te behandelen, ook al zijn het hun vijanden, is een bron van trots voor alle Israëli's'''. ''<nowiki/>'Ik ben diep onder de indruk, hoe de Israëlische artsen de Syrische gewonden in het land behandelen en vechten voor hun leven''<nowiki/>'.<ref>[http://israeltoday.nl/headlines/9-nederlands/3713-hulp-israel-syriers-verrast-komend-eu-ambassadeur Hulp Israël Syriërs verrast komend EU-ambassadeur] , IsraelToday.nl, 18 nov. 2013.</ref>
 
=== Israel en de Palestijnen ===
Cookies helpen ons onze services aan te bieden. Door onze services te gebruiken stemt u in met het gebruik van onze cookies.